default layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Magazín

Obľúbená zelenina a zároveň burina? Do múčniku jedine rebarbora

Presne tak, rebarbora bola kedysi dávno iba zbytočnou burinou, ktorá zahlušila kdejakú záhradu. Storočia plynuli a náhoda tomu chcela, že sa z rebarbory, pre ktorú je typická kyslá chuť a množstvo vitamínov, stala obľúbená surovina v mnohých domácnostiach. Vyniká v buchtách, koláčoch, ale aj džemoch. Vyskúšajte ju!

Je to burina, zelenina alebo ovocie?

Rebarbora je burina a zelenina zároveň. Niektorí ľudia ju na svojich záhradách pestujú akosi omylom a sú radi, keď sa silných stoniek červenofialovej farby môžu rýchlo zbaviť. Je to ale, akoby vyhodili malú domácu lekáreň a pochúťku v jednom. Priznám sa, že ako malá som sa tejto mohutnej rastliny obávala a spojenia rebarborový múčnik vo mne vzbudzoval podivný odpor. Roky plynuli, chute sa menili a v súčasnej dobe ľutujem, že stráženie váhy víťazí nad vychutnaním sladkej a i tak veľmi osviežujúcej dobroty. Navyše určite nielen mňa prekvapila tá skutočnosť, že rebarbora je vo svojej podstate zelenina. Zelenina, ktorá sa takmer výhradne pripravuje ako ovocie, teda na sladko. Zaujímavé, že?

Do svätého Jána!

Rebarbora pochádza z Ázie, kde je známa už mnoho tisíc rokov, do Európy sa však dostala až ku koncu stredoveku. Jej chuť je nezabudnuteľná a rozhodne si ju nemožno len tak spliesť. Kyslú príchuť má na svedomí veľké množstvo kyseliny citrónovej, navyše obsahuje celý rad vitamínov a zdraviu prospešných látok, vďaka ktorým by sme si mali tieto rastliny vážiť a nie ich zatracovať. Rebarbora pomáha pri ochablosti čriev a zápche, zbavuje telo škodlivín, pomáha pri chudnutí (tak to je dobrá správa!), posilňuje pokožku, vlasy, svaly, nervy (ešte lepšia správa!) a kosti. Stonky rebarbory môžeme použiť ako v teplej kuchyni, tak aj s pokojom môžeme zamraziť a nemusíme sa obávať následnej zmeny chuti. Pred použitím akurát stonky olúpeme, umyjeme a nakrájame.

Možno vás zaujíma, či možno využiť aj iné časti rebarbory než len stopky. Existujú dva druhy rebarbory, ten prvý sa hojne používa v kuchyni, druhý je určený k výrobe liekov. Koreň sa zužitkováva ako droga, listy sú jedovaté a preto jedinou využiteľnou časťou sú práve stopky. Prvé stopky rebarbory dozrievajú už koncom apríla, v našich klimatických podmienkach sa rebarbora zberá od konca mája do polovice júna. Ľudové  pranostiky tvrdia, že by sa rebarbora mala konzumovať do sv. Jána, teda do 21. júna, neskôr rastlina obsahuje príliš kyseliny šťaveľovej a nie je zďaleka tak chutná. V spojitosti s vysokým obsahom kyseliny sa odporúča jesť rebarboru s mliečnymi výrobkami – lepšie sa trávi a rovnako tak nie je vhodné ju konzumovať surovú. Obsiahnuté kyseliny môžu mať  neblahý vplyv na stav zubnej skloviny. Ale i s typickou kyslosťou si môžeme poradiť – potlačiť ju možno varením, zvlášť keď do vývaru pridáme cukor. Potom vznikajú také pochutiny, ako sú rozmanité šaláty, koláče, kompóty, prípadne i netradičné rebarborové víno.

Ingrediencia lásky

Ešte pred tým, než sa dostanem k zaujímavým rebarborovým receptom, ktoré pochádzajú od vás, užívateľov a užívateliek portálu Všetko o varení, by som rada zhrnula dôležité zásady pri spracovaní a následnej konzumácii rebarbory. V kuchyni sa používajú iba olúpané stopky, a to tepelne opracované. Myslíte na to, že pri varení nesmiete použiť hliníkové riady – kov reaguje s kyselinou šťaveľovou, prechádza do zeleniny, čo nikomu z nás neprospieva. Ak si budete chcieť uchovať rebarboru pre strýčka Príhodu, zamrazte ju, prípadne ju nakrájajte na kúsky, vložte do čistej fľaše, zalejte vodou a starostlivo zazátkujte. V chlade by mala rebarbora vydržať s nezmenenou chuťou až pol roka!

Akékoľvek pokrmy z rebarbory by sa mali konzumovať maximálne dvakrát týždenne, vyššia spotreba kyselkavej zeleniny môže nepríjemne podráždiť zažívacie ústroje,  prípadne vyvolať bolestivé kĺbové problémy. Ako sa hovorí, všetkého moc škodí, a to platí i u takej dobroty, akou je rebarbora.

Mimochodom, rebarbora bola často využívaná v liečiteľstve a je považovaná za ingredienciu lásky. Jej výrazná a ostrá chuť vraj sľubuje podobné vzťahy… Ak túžite po skutočnej láske a radi by ste ju podporili práve delikatesou z rebarbory, upečte rebarborový koláč s jahodami. A možno sa budú diať nevídané veci…

Džemy, koláče a bublaniny

Poďme sa ako obvykle na záver tematického článku pozrieť do vašich kuchýň, kde vznikajú skutočné skvosty. Že sa z rebarbory dajú vytvoriť výborné a dobre vyzerajúce pokrmy, ste dokázali v mnohých zaujímavých receptoch. Mňa samotnú zaujal ten s názvom Zapečená rebarbora. Lahodil nielen môjmu oku, ale potešili ma i zvolené suroviny a jednoduchá príprava. Odporúčam  vyskúšať, hlavne v horúcom lete tento ľahký pokrm poteší!

Klasikou sa stali recepty na rôzne džemy a marmelády. Nech sa už jedná o rýdzo jednodruhový, v našom prípade čisto rebarborový, či o neuveriteľne lákavú kombináciu rebarbory a jahôd, musím povedať, že sliny sa zbiehali neuveriteľne rýchlo. Príjemne ma prekvapila i kombinácia rebarbory a ananásu. Skrátka ste neuveriteľní kuchári s veľkou dávkou odvahy a nápadov! A ako už som na začiatku zmienila, veľmi obľúbená je rebarbora v koláči či nestarnúcej   bublanine. Trošku prácnejší je rebarborovo-jahodový koláč, zato tá chuť a vôňa okúzli každého. Nielen toho, kto túži po večnej láske…

 


 

Hodnocení: 1 2 3 4 5

Komentáre (7)

Posledný príspevok: 22.7. 2011 10:31

Eva Juchova, 22.7. 2011 10:31

nam tiez velmi chuti rebarborovy domaci kolac,,,robime ho doma od nepameti.
Zaujimavy clanok,,aspon som sa docitala dobru radu ze rabarbora by sa mala konzumovat len dva krat do tyzdna,,DAKUJEM

Angela Račko, 21.7. 2011 22:43

Rebarboru v našej rodine pestujeme od nepamäti. V záhrade má svoje miesto, Už ako malé dieťa som jej listy vytrhávala a jedla olúpane stonky bez cukru alebo s cukrom. Mama robila kompot, džem, koláče a zavárala na zimu. Je to prvá pochutina v záhradke po dlhej zime. Každý rok sa na ňu tešim. Určite si z nej urobim niečo sladké, vedˇ tu sú super recepty!

jana komadova, 21.7. 2011 19:40

koláč z rebarbory som už jedla ale doma ju nepestujem a veru ani známy akosi zaniká

Jana Csakvaryová, 21.7. 2011 13:21

Když byla zahrada, koláč z rebarbory jsem pekla pravidelně.

Alena Šullová, 21.7. 2011 12:00

rebarbora je plevel - manžel se jí chce zbavit, protože máme opravdu košatou a vysokou, ale zatím neuspěl - naštěstí :-D
sestra každý rok říká, že lepší koláč (než z té naší) nikdy nejedla

Aneta Vagalová, 21.7. 2011 11:18

http://rebarborovy-kolac.cz/ ...rebarboru mám ráda, ale také už jí nikde v obchodech nevidím :(

Jarmila Nesvadbová, 21.7. 2011 11:09

Po svatém Janu už je měsíc a to je na rabarboru už opravdu pozdě

Ako funguje Varíme.sk?

Objavte s nami čaro portálu Varíme! Čo všetko portál ponúka?

NaV september