default layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Magazín

Chystáte sa piecť vianočné pečivo? Poradíme kedy a čo

/PREHĽAD RECEPTOV/ Tak a je to tu! V okamihu, kedy sme sa rozlúčili s Mikulášom, je najvyšší čas začať s cukrovinkami. Všetko má ale svoj čas. Rozvrhnúť si pečenie do niekoľkých fáz je nutné nie len preto, aby boli naše výrobky na Vianoce v ideálnej kondícii, ale tiež aby sme si túto krásnu vianočnú tradíciu nesprotivili tým, že budeme v dobe adventu tráviť niekoľko nocí v kuse u rúry.

Ešte je ale dosť času, a preto si cukrovinky môžeme napiecť postupne, napríklad len behom víkendov. Podľa tradície má na štedrovečernej tabuli byť dvanásť druhov cukroviniek, za každý mesiac v roku jeden druh – pokiaľ ju chcete dodržať, je najvyšší čas začať.

Aj pokiaľ sa pustíte do pečenia vlastnou cestou, mrknite do nášho krátkeho prehľadu receptov, ktorý sme rozdelili podľa toho, či vás zaujímajú klasické alebo netradičné, jednoduché alebo recepty pre skúsené cukrárky. Napríklad vám niektorý z našich tipov príde vhod.

Klasické

Vanilkové rožteky podľa šéfkuchára, Striekané rožteky, Linecké kolieska, Osie hniezdaVianočné guľôky, Zlepované kokosky, Marokánky, Pravé zázvorky

Netradičné

Tatrankové kuličky, Trio buchta, Čokoládové lanýže , Čokoládové hrudky s burizony , Brigadeiro , Kuličky s překvapením, Kávové hvězdičky s marcipánem

Jednoduché

Škeble, Medvědí tlapky, Medové perníčky, Bounty tyčinky, Hlavičky (cukroví pro děti), Povidlové srdíčka, Fofr koláč

Pre pokročilých

Babiččiny macešky, Marlenka světlá, Jabloňové květy, Karamelové šátečky, Kokosové bonbóny, Melouny, Išlské dortíčky, Rafaelo, Medové trubičky

Kedy sa čo pečie: 

Tri týždne pred Ježiškom

Začiatkom decembra sa už môžeme pustiť do pečenia lineckého pečiva ľubovoľných tvarov a motívov. Musíme pri tom myslieť aj na to, že budeme potrebovať aj kolieska ako "podstavec" pod osie hniezda alebo iné nepečené cukrovinky, a tak si ich upečieme rovno, rovnako ako košíky (z formičky). Ani jedno pečivo však neplníme, len ho uschováme do plastovej alebo plechovej dózy (neodporúčame papierovú, v ktorej by cukrovinky mohli stvrdnúť). Po sv. Mikuláši je tiež na čase začať s pečením perníčkov a makróniek, prípadne upiecť štólu.

14 dní pred Ježiškom

Dva týždne pred Vianocami je ideálne pustiť sa do pečenia tlapiek, labiek, orechov alebo iného formičkového pečiva, rovnako ako do pečenia z hrozienkového, kakaového a alebo kokosového cesta. Výrobky tiež ešte neplníme (mimo cukroviniek, ktoré sa plnia iba marmeládou), ale uložíme do uzavierateľných dóz. Môžeme už zlepiť marmeládou linecké pečivo, ktoré nám do Vianoc krásne zmäkne. V tomto čase si môžeme pripraviť aj niektoré druhy nepečeného pečiva – napríklad osie hniezda, kokosové kvetinky alebo guľôčky. Pokiaľ nám zostane čas, pustíme sa do zdobenia perníčkov, ktoré potom uložíme do škatule a pridáme kúsok chleba alebo jablko, ktoré zabráni ich stvrdnutiu. Pokiaľ pripravujete medové torty, potom sú dva týždne pred štedrým dňom časom pečenia aj pre ne.

Týždeň pred Ježiškom

Približne sedem dní pred sviatkami je vhodný čas na pečenie rolád, trubičiek a rakvičiek, laskoniek, kokosových pusiniek alebo cukroviniek s maslom. Dokončíme náplňami košíčky, hniezda, trubičky a iné nepečené cukrovinky, pustíme sa do záverečného zdobenia a všetky výtvory uložíme teraz v papierových škatuliach do nevykurovanej miestnosti. Pokročilí si týždeň pred Vianocami môžu upiecť veterníky a venčeky alebo napríklad guľôčky Rafaello.

Deň pred Ježiškom

Večer pred štedrým dňom potom plníme rolády, nakrájame medovú tortu a ešte sa môžeme pustiť do prípravy indiánkov alebo špičiek, ktoré sa musia urobiť až na poslednú chvíľu, rovnako ako krém do veterníkov alebo venčekov. A čo až úplne nakoniec? Maratón zakončíme upečením tradičnej vianočky. 

Prajeme, nech si tento rok pečenie skutočne užijete, nech sa vám všetky druhy vianočného pečiva podaria a hlavne chutnajú všetkým vašim blízkym.

 

Zdroj foto: vseovareni.cz, pixmac.cz

Hodnocení: 1 2 3 4 5

Komentáre (2)

Posledný príspevok: 9.12. 2012 16:18

Mária Bartošová, 9.12. 2012 16:18

Ani neviete ako ste ma potešili .Ako sa hovorí :,,Dobrá rada na zlato ."A to je práve rada v pravej chvíli.Ďakujem...

Agněžka Moravcová, 6.12. 2012 17:47

toto je nejbáječnější tip na jaký jsem mohla narazit. díky..budu se přesně řídit radami. už jen ten úvod, že na slavnostní tabuli má být 12 druhů, za každý měsíc v roce jedno..to jsem nyní četla úplně poprvé..skvělé. díky

Ako funguje Varíme.sk?

Objavte s nami čaro portálu Varíme! Čo všetko portál ponúka?

Red Dot winners