detail receptu layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Jablkovo- maková štrúdľa z lísktového cesta

príprava: 15 - 20 min
varenie: 15 - 20 min
Hodnotenie:
2,5

Počet porcií:

Ingrediencie:

  • Lístkové cesto  1 balíček
  • Jablko 6 ks
  • Mak mletý 200 g
  • Hrozienka 4 hrsť
  • Slivkový lekvár 1 dl
  • Škoricový cukor 3 vrecúško
  • Nízkotučné mlieko 1 dl
  • Cukor práškový 1 lyžička kávová vrchovatá
  • Papier na pečenie 1 ks

Nutričné hodnoty pre jednu porciu:

  • Energetická hodnota: 2244.43 kJ
  • Bielkoviny: 8.79 g
  • Sacharidy: 65.51 g
  • Tuky: 27.58 g

Postup prípravy:

PRÍPRAVA CESTA:

-          rozmrazené lístkové cesto vyvaľkaj na pomúčenej doske,
-          vypracuj tvar kruhu, alebo čohokoľvek, čo vieme zavinúť do rolády
-          cesto posyp škoricovým cukrom
 
PRÍPRAVA NÁPLNE:

-          hrozienka / množstvo podľa chuti / opláchni a namoč do teplej vody,
-          jablká umy, nešúp – jablková šupka je zdravá, odstráň jadrá z jabĺk,
-          nastrúhaj ich na strúhadle / na strane „ veľké slzičky“, alebo nakrájaj na malé kocky,
-          nastrúhané jablká pomiešaj s hrozienkami a škoricovým cukrom,
-          hmotu vlož do sita nad nádobu a nechaj stiecť šťavu zo zmesi,
-          pomletý mak pomiešaj s mliekom do hustej kaše, podľa toho či ste kúpili osladený, alebo neosladený mletý mak pridajte polievkovú lyžicu slivkového lekváru. Zmes pomiešajte a podľa chuti pridajte ešte cukor, alebo lekvár,
 
DOKONČUJEME KOLÁČ:

-          jablkovú hmotu v sitku trošku pritlačte, aby sa odstránila prebytočná šťava,
-          jablkovú hmotu zmiešajte s makovou hmotou,
-          obe hmoty naneste na celú plochu lístkového cesta,
-          lístkové cesto zatočte do rolády,
-          okraje pekne preložte, aby náplň nevytiekla,
-          cesto na vrhu miestami prepichnite vidličkou,
 
PEČIEME :
-          roládu uložíma na plech, kt. sme vystlali papierom na pečenie  
-          lístkové cesto pečieme podľa návodu v rozohriatej rúre
-          zvyčajne 180 C – cca 20 min
-          pred dopečením cesto potrite žĺtkom

Po vychladnutí koláč posypte práškovým cukrom a nakrárajte :-) Dobrú chuť :-)

Komentáre (2)

Posledný príspevok: 30.10. 2014 22:46

Vendula Staňková, 30.10. 2014 22:46

Dobrota :)

Soňa Kapralová, 17.1. 2011 13:19

štrúdle milujem a ešte k tomu jablkové, mňaam

Ďalšie recepty

Zaslať odkaz známemu

Páči sa vám tento recept? Pošlite odkaz svojmu známemu!

Zaslať odkaz e-mailom



Katalog zima