default layout

přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na vyhledávání

Tipy a techniky

Škola varenia: Omeleta a miešané vajcia

Nie je omeleta ako omeleta a nie je praženica ako praženica. Aby ste dosiahli skvelého výsledku a na panvici vám nezostala hmota neidentifikovateľného tvaru a chuti, prinášame vám ďalší diel Školy varenia. Tentoraz na tému omeleta a miešané vajcia.

Škola varenia: Vaječná omeleta

Nastavíme plameň asi tak na polovicu, položíme prázdnu a suchú panvicu, len aby sa zohriala. Zatiaľ, čo sa hreje, pripravíme si vajcia. Na panvici s priemerom asi 15 cm sa dá spraviť omeleta z dvoch až troch vajec. Vajce rozklepneme do misky, mierne osolíme, pridáme čerstvo mleté korenie. Vajíčka ZĽAHKA premiešame - nesmieme ich prešľahať, tak budeme mať omeletu oveľa nadýchanejšiu, ako keď vajcia vyšľaháme veľa.

Na čom omelety smažiť? Po všetkých skúsenostiach a skúškach s rôznymi olejmi vychádza ako najlepší olivový olej. Do panvice nalejeme 1/2 lyžičky olivového oleja a k nemu pridáme 1/2 lyžičky masla, aby mala omeleta trochu maslovú príchuť. Keď uvidíme, že sa z panvice dymí, nalejeme vajíčka. Teraz musíme chvíľu počkať. Trvá to asi 5 sekúnd a dookola sa začne robiť krajkový lem. Okraj sa začne vlniť, napočítame do päť a potom lyžicou alebo obracačkou presunieme trochu okraj omelety ku stredu a ešte kvapalné vajíčka z vrchu prelejeme k obvodu panvice na uvoľnené miesto. Tento postup niekoľkokrát zopakujeme, až získame polotekutú zmes. Panvicou zatrasieme, omeleta by sa mala voľne pohybovať, potom panvicu nakloníme, pridáme syr a omeletu buď sklepeme, alebo preložíme na tretiny. Ihneď ju presunieme na tanier a potrieme zvyšnými kúskami masla.

Toto je to najrýchlejšie jedlo, ktoré si môžeme spraviť, je hotové za pár minút. Môžeme ju ozdobiť trochou rukoly alebo petržlenovou vňaťou alebo na ňu nasypať trochu parmezánu. Omeleta je zvonku jemná a trochu osmažená, ale vo vnútri je mäkká a kyprá. Báječné, ľahké, lahodné jedlo, pritom hotové za chvíľku.

Potrebujeme: 3 vajcia izbovej teploty,  2 lyžice masla, 1 lyžičku strúhaného ementálu, soľ, korenie


Omeletové recepty: Rolovaná omeleta, Diabolská omeleta, Bryndzová omeleta, Vaječná omeleta so syrom a zeleninou


  • ŠVAJČIARSKA OMELETA - Do surových vajec zamiešame syr gruyere. Z panvice omeletu dáme ešte dopiecť na gril, ale ešte predtým na ňu nasypeme ďalší syr s lyžicou smotany. Potom ju necháme pod grilom, dokiaľ sa syr nerozpustí a smotana nezačne prebublávať.
  • OMELETA S HUBAMI - Huby chvíľu osmažíme, aby sa z nich dostala prebytočná vlhkosť. Potom ich nasypeme na omeletu a zabalíme.
  • OMELETA SOUFFLÉ - Najskôr si ušľaháme sneh z bielkov, potom ho zmiešame so žĺtkami a troma druhmi syra - parmezánom, čedarom, gruyerem (ementálom) a pridáme sekanú pažítku. Po jednej minúte smaženia omeletu posypeme guyerem a dáme grilovať. Keď ju vyberieme, preložíme napoly, položíme na tanier a ešte posypeme parmezánom. Okamžite ešte teplé podávame.
  • ŠPANIELSKÁ OMELETA - Vezmeme panvicu s priemerom asi 20 cm. Najskôr do nej nalejeme dve lyžice oleja a rozpálime ju. Do utierky zabalíme asi 30 dkg oškrabaných lojovatých zemiakov, nakrájaných na tenké plátky. Do utierky ju dáme preto, že ich budeme vkladať do horúceho oleja, a tak musí byť naozaj, čo najsuchšia. Na horúcu panvicu nahádžeme osušené zemiaky. Stredne veľkú cibuľu prekrojíme napoly, nakrájame na tenké plátky a tie ešte rozlámeme na polmesiačky. Zemiaky s cibuľou hodíme do horúceho oleja. Bude potreba výsledok ešte dochutiť, preto pridáme soľ a čerstvo umleté korenie. Potom všetko na panvici rozprestrieme, stlmíme plameň na minimum. Panvicu prikryjeme pokrievkou. Zemiaky dusíme do mäkka (cca 25 min.). Zemiaky pridáme do zmesi 5 rozšľahaných a osolených vajíčok, rýchle premiešame. Potom zmes prelejeme späť na panvicu s rozpálenou lyžicou olivového oleja (na strednom plameni).  Smažíme veľmi pomaly s plameňom nastaveným na minimum asi tak 25 minút. Potom je dobré omeletu podobrať širokým nožom alebo plastovou stierkou (musíme však opatrne - do horúcej panvice by sa nemala dávať na príliš dlho) a s ňou omeletu obídeme po obvode. To preto, aby hotová omeleta mala pekný a rovnomerný okraj. Na omeletu si siahneme a zistíme, či je už tuhá, taktiež skúsime zatriasť panvicou, pretože by v nej nemalo byť nič tekutého. V Španielsku obracajú túto omeletu tak, že ju presunú na tanier a preklopia druhú stranu zase do panvice. Zdá sa však jednoduchšie použiť k tomu pokrievku, máme panvicu priklopenú. Omeletu premiestnime na pokrievku tak, že panvicu priklopíme pokrievku a celé otočíme. Obrátená omeleta zostane obrátená na pokrievke, z ktorej ju potom opatrne presunieme do panvice, aby sme ju tam behom 2 minút osmažili aj z druhej strany. Potom už môžeme vypnúť oheň. Pred podávaním necháme omeletu asi 5 minút odležať, nakrájame ju na dieliky, pridáme šalát, krajec dobrého chleba a k tomu pohár vína.

 


Škola varenia: Vajcia miešané - krémové

Na panvici rozpustíme maslo, necháme ho speniť, pridáme najemno nakrájanú cibuľku a osmažíme ju do zlata. Vajcia rozklepneme do misky, pridáme smotanu alebo mlieko, maslo, osolíme, okoreníme a ľahko prešľaháme. Vajíčka pozvoľna nalejeme na panvicu od stredu ku krajom. Vajcia necháme niekoľko sekúnd zatiahnúť bez miešania, potom začneme odspodu prehŕňaním osmaženej vrstvy premiešavať.

Stiahneme z ohňa a pokračujeme v miešaní mimo sporáka. Po chvíli vrátime na oheň a tento postup niekoľkokrát opakujeme, dokiaľ nie sú vajíčka stuhnuté podľa našej chuti. Nakoniec vmiešame lyžičku stuhnutého masla a vajcia necháme chvíľku „dôjsť“. Pred podávaním znovu zamiešame a ešte teplú vaječnú zmes môžeme dozdobiť pažítkou a podávať napr. na opečených toastoch so slaninou.

Potrebujeme: 8 vajec asi týždeň starých, 200 ml plnotučného mlieka alebo sladkej smotany, 100 g čerstvého masla, 1 pažítku alebo jarnú cibuľku, čerstvo mleté korenie, soľ


Miešané recepty: Miešané vajcia so syrom, Miešané vajcia so zázvorom, paradajkami a koriandrom, Kráľovské miešané vajcia


Miešané vajíčka sa dajú uľahčiť tromi spôsobmi:

  • Oddelíme žĺtky od bielkov. Do panvice s malým množstvom rozohriatého masla vložíme najskôr rozmiešané a mierne osolené bielky, ktoré miešame, až stuhnú. Potom pridáme žĺtky; iba ich rozmiešame a ihneď podávame. Tuhý bielok je stráviteľnejší ako bielok surový a pri žĺtkoch to platí opačne.
  • Vajce rozšľaháme v kastróly s variacou vodou. Usilovne miešame a nezabudneme osoliť. Po stuhnutí získame veľmi jemný až takmer diétny pokrm, ktorý len ozdobíme zeleným petržlenom alebo pažítkou.
  • Postupujeme rovnako ako v predchádzajúcom prípade, avšak miesto vody použijeme mlieko alebo smotanu.

Miešané vajíčka sa dajú vylepšiť pridaním rôznych ingrediencii, napr.:

  • Prídavkom na osmaženú cibuľku s nasekanou šunkou alebo salámou, na osmaženej čabajskej klobáse ("Vajce Santelli"), na tenké plátky podusených šampiňónov, prípadne ešte všetko potom posypeme strúhaným syrom, alebo rozklepnutím na kúsky pokrájaný starší rožok ("staroslávne študentské jedlo"), alebo na plátky údeného lososa ("americká špecialita") apod., všetko podľa vlastnej chuti a fantázie.

 Zdroj: relácia Tescoma s chuťou

KOMPLETNÝ PREHĽAD SERIÁLU ŠKOLY VARENIA 

Ako funguje Varíme.sk?

Objavte s nami čaro portálu Varíme! Čo všetko portál ponúka?

NaV október